A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 25 milliárd forint értékű társadalmi célú kötvényt bocsátott ki, ezzel erősítve társadalmi küldetését és a fenntarthatósági célok támogatását. Az aukció keretében a Budapesti Értéktőzsdén zajló tranzakció során az eredetileg tervezett 5 milliárd forint értékben felkínált értékpapírokra közel 78 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, melyből az MFB 24,475 milliárd forintot fogadott el.

Társadalmi hatás és egyenlőtlenségek csökkentése

A kötvény 2030. május 22-én jár le, és évi 7,5 százalékos kamatot kínál. Az MFB a befolyt összeget olyan eszközök finanszírozására vagy refinanszírozására használja, amelyek pozitív társadalmi hatást gyakorolnak, és segítenek csökkenteni a társadalmi problémákat és egyenlőtlenségeket.

Az MFB elnök-vezérigazgatója, Sipos-Tompa Levente hangsúlyozta, hogy a kibocsátás támogatja a bank társadalmi küldetését, és hozzájárul a fenntarthatósági fordulathoz a szektorban.

Fenntarthatósági stratégia és célok

A társadalmi célú kötvények kibocsátása az MFB fenntarthatósági stratégiájának részét képezi, melynek célja, hogy a bank hozzájáruljon a globális éghajlati és társadalmi célok eléréséhez. Ezzel a kibocsátással az MFB jelentős lépést tesz a hazai finanszírozásban, és katalizátorként működik a fenntarthatósági célok megvalósítása érdekében.

Ez az aukció a bank korábbi zöldkötvény-kibocsátásának folytatása, és a társadalmi célok támogatásával tovább erősíti az MFB küldetését, elősegítve a fenntarthatósági projektek finanszírozását és a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentését.