2024 márciusában a magyar turizmus fellendülésének jelentős jelei mutatkoztak. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint a turisztikai szálláshelyeken, beleértve a kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeket, a vendégéjszakák száma 25 százalékkal, míg a vendégek száma 30 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A márciusi adatok szerint 1,1 millió vendég 2,8 millió vendégéjszakát töltött el a magyarországi szálláshelyeken.

Növekedés a kereskedelmi szálláshelyeken

A vendégéjszakák 72 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 19 százalékkal nőtt egy év alatt. A magán- és egyéb szálláshelyeken 43 százalékos növekedést regisztráltak. A belföldi vendégek száma 23 százalékkal nőtt, 586 ezret ért el, és 1,3 millió vendégéjszakát töltöttek a turisztikai szálláshelyeken. A kereskedelmi szálláshelyeken ebből 431 ezer vendég 973 ezer éjszakát töltött el, ami 19 százalékos növekedés. A magán- és egyéb szálláshelyeken a belföldi vendégéjszakák száma 37 százalékkal nőtt.

Külföldi turizmus is bővül

A külföldi vendégek száma 39 százalékkal nőtt, 546 ezer főre emelkedett, akik összesen 1,4 millió vendégéjszakát töltöttek a magyarországi szálláshelyeken. Ebből 1 millió éjszakát kereskedelmi szálláshelyeken töltöttek el, ami 21 százalékos növekedést jelent. A magán- és egyéb szálláshelyeken a külföldi vendégéjszakák száma 47 százalékkal emelkedett. A legnagyobb növekedést Debrecen térségében és a Mátra-Bükk régióban regisztrálták, 61 százalékos növekedéssel.

Turisztikai árbevétel és további adatok

A KSH jelentése szerint a kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 47,2 milliárd forint volt, ami folyó áron 33 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A Széchenyi Pihenőkártya használatával költött összeg 5,7 százalékkal emelkedett, 2,4 milliárd forintra. Január-március időszakban összesen 7,1 millió vendégéjszakát regisztráltak, ami 18 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. Ennek 3,4 milliója belföldi, 3,7 milliója pedig külföldi vendégek által töltött éjszaka.