Közép- és Kelet-Európa ellenáll a globális trendeknek: Robusztus M&A piac a régióban

A Mazars legújabb jelentése szerint, a világpiaci visszaesés ellenére, Közép- és Kelet-Európa cégvásárlási piaca (M&A) kiemelkedően teljesített tavaly, a világátlagot meghaladó eredményeket produkálva. A térségben 37,3 milliárd euró értékben, összesen 1097 tranzakciót bonyolítottak le, ami jól mutatja, hogy a gazdasági kihívások, mint az energiaárak emelkedése és az ukrajnai konfliktus, ellenére a régió M&A piaca stabil maradt.

Az elemzés rámutat, hogy a cégvásárlások és vállalategyesítések terén bekövetkezett 15 százalékos visszaesés ellenére is a régió jobban teljesített, mint a globális piac átlaga, és még a járvány előtti szinteket is meghaladta. Ez különösen fontos, tekintve, hogy sokan jelentős visszaesést vártak a fent említett kihívások fényében.

A technológiai cégek kiemelkedően vonzó célpontjai voltak a befektetéseknek a régióban, 2023-ban 114 tranzakcióval, ami alátámasztja a technológiai szektor növekvő jelentőségét az M&A tevékenységekben. A legaktívabb M&A piacok Ausztria, Csehország, Lengyelország, és Románia voltak, összesen 709 tranzakcióval, ami bizonyítja a régió gazdaságainak diverzitását és vonzerejét a befektetők számára.

A jelentés szerint, bár a geopolitikai helyzet változékony marad, a gazdasági kilátások javulása és a fizetésképtelenné váló cégek iránti befektetői érdeklődés növekedése miatt 2024-ben további emelkedés várható a régió M&A piacán.

Magyarországon a vállalategyesítési és akvizíciós piac 21 százalékkal esett vissza, ami a térség átlaga feletti csökkenést jelent, a tranzakciók túlnyomó része nem nyilvános, ami nehezíti az összehasonlításokat. A külföldi vásárlók körében különösen népszerűek a magánegészségügyi, informatikai szektorok, valamint a megújuló energiaforrások, ami a befektetési trendek változását tükrözi.

Ez a jelentés rávilágít, hogy Közép- és Kelet-Európa M&A piaca továbbra is erős és vonzó befektetési célpont marad, ellenállva a globális gazdasági trendek negatív hatásainak, és pozitív kilátásokkal rendelkezik a jövőre nézve.