Az Otthon Centrum jelentése szerint 2024 első negyedévében a fővárosi agglomerációban a családi házak átlagos négyzetméterára 10 százalékkal nőtt a 2023 utolsó negyedévében mért adatokhoz képest. Ez a növekedés a fővárosi agglomeráció iránti növekvő keresletnek köszönhető.

Növekvő kereslet és agglomerációs trendek

A Pest vármegyében található települések 70 százalékában nőtt a népesség, és sok helyen vándorlási többletet is tapasztalnak. Az agglomeráció továbbra is népszerű célpont, ami hozzájárul az ingatlanárak emelkedéséhez. Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője megjegyezte, hogy több településen, például Délegyházán, Telkiben vagy Pócsmegyeren, az elmúlt két évtizedben megduplázódott a lakosságszám, ami szintén hozzájárult az ingatlanárak növekedéséhez.

Átlagos négyzetméterárak és regionális különbségek

A használt házak átlagos négyzetméterára 502 ezer forint, ami 10,2 százalékkal magasabb a fél évvel ezelőtti árnál. Ugyanakkor jelentős regionális különbségek figyelhetők meg.

A Váci járás vezeti a listát 798 ezer forintos négyzetméterárral, amit a Budakeszi járás követ 745 ezer forintos átlaggal, majd a Szentendrei járás 651 ezer forintos értékkel. A középmezőnyben található a Dunakeszi és az Érdi járás 620 ezer, valamint a Pilisvörösvári és a Gödöllői járás 600 ezer forintos árral.

Távolság és árak kapcsolata

Az árak csökkennek, minél távolabb haladunk Budapesttől. A Ceglédi járásban az átlagos négyzetméterár 291 ezer forint, míg a Nagykőrösi járásban mindössze 255 ezer forint. Ezek az adatok azt mutatják, hogy a Budapesttől való távolság jelentős hatással van az ingatlanárakra az agglomerációban.